Dywan
Obecnie na rynku jest spory wybór materiałów wykończeniowych do podłóg, nadal jednak dużym zainteresowaniem cieszą się dywany. Podstawową cechą określającą jakość dywanu jest ilość pęczków, czyli pojedynczych widocznych włosów dywanu na jeden metr kwadratowy jego powierzchni. Standardem dla dywanów gładkich jest ilość punktów w granicach 150 – 500 tysięcy, co pozwala się cieszyć jego miękkością i już daje wyraźny wzór. Gęste dywany jedwabne lub wiskozowe mogą mieć nawet dwa miliony punktów. Kolejną ważną cechą dywanów jest waga na metr kwadratowy. Im ona wyższa, tym dywan masywniejszy, bardziej miękki i teoretycznie lepszy. Wiąże się bezpośrednio z ilością pęczków, wysokością runa oraz grubością nitek runa. Jakość dywanu zależy też bezpośrednio od rodzaju włókna, z jakiego jest wykonany. Tu możemy wyróżnić dywany z włókien naturalnych, takich jak wełna, jedwab czy bawełna, lub włókien sztucznych, np. polipropylen, akryl, wiskoza i wiele innych. Różnorodność tych cech i możliwość ich modyfikacji, pozwala na stworzenie ogromnej ilości kombinacji jakości.